Екзакта В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията

...
Екзакта
В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията
Коментари Харесай

Горещо проучване на Екзакта заплете голяма интрига седмица преди вота

 Екзакта В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и резервира позицията си на първа политическа мощ. Това демонстрира социологичеко изследване на на " Екзакта Рисърч Груп “, извършено в интервала 29 октомври - 5 ноември 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители.

Данните показват, че обединението уголемява въздействието си измежду хората на възраст сред 30 и 60 години и измежду жителите на градовете отвън столицата.

" Много оспорвана е конкуренцията за второто място. Това, кой ще е втори, е значимо на фона на упованията за следващо проблематично съставяне на нов кабинет. За второто място се конкурират ПП и Българска социалистическа партия. Политическа партия има минимална преднина. Резултатите и на двете обединения не се трансформират значимо в хода на акцията. Предимството на Политическа партия пред Българска социалистическа партия е в капацитета на новата групировка измежду политически апатичните и измежду колебаещите се гласоподаватели “, показват от социологическата организация.

Според изследването 25% от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, декларират подготвеност да поддържат Политическа партия през ноември. 

В столицата, електоратът на Политическа партия надвишава като дял електората на Българска социалистическа партия. " Екзакта “ не записва отлив на доверие измежду сегашните гласоподаватели на Политическа партия след оповестяване на решението на Конституционни съд (КС). Не изключваме, обаче, решението да има някакво въздействие върху част от евентуалния електорат на Политическа партия “, допълват социолозите.

Българска социалистическа партия е постигнала готовност на електората си, каквато не е имала от дълго време, се споделя в изследването. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при сформиране на последваща управническа настройка. 

Проучването подрежда на четвърто място " ИТН “ (ИТН) (12,5%). 

Според данните от началото на акцията Има Такъв Народ губи сред 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. Има Такъв Народ остава желаната партия от младите българи на възраст под 30 години. Все още Има Такъв Народ има сериозен електорален дял и измежду хората на възраст сред 30 и 40 години, както и в дребните обитаеми места.

Противоборство за петото място може да се чака и между ДПС (9,5%) и " Демократична България “ (ДБ) (9,2%). 

Социолозите разясняват, че при мощна крайна част на акцията, всяка една от двете обединения би могла да се приближи до групата на водещите партии.

" По 90% от гласувалите за ГЕРБ и за Българска социалистическа партия на 11 юли, заявяват подготвеност да поддържат тези две партии и на 14 ноември. Движение за права и свободи разчитат на цели 97% от гласоподавателите си от юли, а Демократична България - на малко над 80%. Една трета от някогашните гласоподаватели на Има Такъв Народ понастоящем заявяват, че ще гласоподават за Политическа партия “, прецизират от " Екзакта “.

Под чертата, само че с късмет да прескочат 4-процентовата преграда остават " Изправи се БГ! Ние идваме “ (ИБГНИ), " Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация.

Електорални планове за президентския вот 

Балотаж ще има, в случай че се запазят трендовете към 5 ноември, демонстрира изследването на " Екзакта “.

При балотаж, сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Резултатът от сходен балотаж би бил 63,5% против 36,5% в интерес на настоящия президент на страната.

" Дълбочинният разбор на " Екзакта “ демонстрира, че Румен Радев има доста по-голям запас от Анастас Герджиков при балотаж измежду политически изкушените гласоподаватели, както и измежду нерешилите кого да поддържат за президент “, прецизират социолозите.

Коронавирус и изборите

Близо две трети от българите са обезпокоени от Коронавирус рецесията, съгласно изследването. 

Общо 33% от интервюираните декларират, че към този момент са имунизирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18% декларират, че още не са имунизирани, само че имат намерение да го създадат скоро. 11% акцентират като причина да не са имунизирани медицински противопоказания. 38% показват, че не са имунизирани досега и, че нямат желание да се имунизират.

По-често настояват, че към този момент са имунизирани хора на възраст над 60 години (32,8% от тях), както и такива на възраст 40 – 49 години (26,4% от тях), висшисти (36% от тях) и столичани (35% от тях). По 30% от симпатизантите на Българска социалистическа партия, Демократична България и Политическа партия са изцяло имунизирани, а измежду симпатизантите на ГЕРБ  този дял е доста по-висок - 41%.Най-много нежелаещи да се имунизират има измежду младежите на възраст 18 - 29 години – 56% от тях, както и измежду хората на възраст 30 - 39 години – 45% от тях. По-често не желаят да се имунизират жителите на обитаемоте места отвън София.

Като цяло поддръжниците на имунизирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) доминират измежду симпатизантите на Демократична България - 70,3%, на ГЕРБ -69%, и на Политическа партия – 55,6%. При Движение за права и свободи този дял е 49,3%.

Противниците на имунизирането имат превес измежду симпатизантите на Има Такъв Народ – 56,6%, на Българска социалистическа партия – 52%, на ИБГНИ – 55% и на Възраждане – 75%, както и измежду негласуващите и колебаещите се дали въобще да гласоподават – по 63% от двете категории.

Настоящото национално проучване на Екзакта Рисърч Груп е извършено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано  “face to face "  интервю. Максималната неточност при 50%-вите дялове е +/- 3%.

Изследването е финансирано със лични средства на " Екзакта Рисърч Груп ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР